Szeretettel köszöntelek a Fogyasztóvédelem klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Fogyasztóvédelem klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Fogyasztóvédelem klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Fogyasztóvédelem klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Fogyasztóvédelem klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Fogyasztóvédelem klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Fogyasztóvédelem klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Fogyasztóvédelem klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A manapság kapható reggeli viszonylag kevesebbe kerül, mint régen, ennek ellenére viszont sokkal több (idegen) anyagot, vegyületet veszünk és eszünk.. A villásreggeli
Tegyük fel, hogy Berlinben egy átlag-hotelben a következõket választottuk ki a svédasztalról kiadós reggelinek: kakaó, kenyér, kifli, szalámi, sonka, vaj, zöldpaprika, gyümölcsíz, kóla, sütemény, aszaltgyümölcs.
Ha lehetséges lenne ugyanezt az összeállítást egy száz évvel ezelõttivel összehasonlítani, a következõ tényre bukkannánk: a manapság kapható reggeli viszonylag kevesebbe kerül, mint régen, ennek ellenére viszont sokkal több (idegen) anyagot, vegyületet veszünk és eszünk.
A "villásreggeli" anyaglistája:
nátrium-nitrit E250, ortofoszforsav E338,
mono-, di-, tri-nátriumfoszfát E339,
mono-, di-, tri-káliumfoszfát E340,
mono-, di-, tri-kalciumfoszfát E341,
mono-, di-magnéziumfoszfát E343,
difoszfát sók E450, trifoszfát sók E451nátrium-, kálium-, kalcium-, nátriumkalcium- polifoszfát E452,
nátrium-aszkorbát E301, nátrium-citrát E331,
színezõ, fûszerarómakivonatok, természetes arómák,
mesterséges arómák, füst aróma, reakcióaróma(darálthús és szója),
glicerin zsírsav észtere E471, glicerin ecetsav észtere E472a, glicerin tejsav észtere ER472b, nátrium-alginát E401,
zsírsavak poliglicerin észterei E475, nátrium-propionát E281,
difoszfát sók E450, trifoszfát sók E451,
nátrium szulfit E221, kálium szulfit E225,
kalcium szulfit E226, nátrium glutamát E621,
alluravörös szinezék E129, brillantkék E133,
aszkorbinsav(C-vitamin) E300, káliumcitrát E332,
kálium szorbát E202, kálium benzoát E212,
gumiarabikum E414, koffein, savópor, peszticid, nitrát.
(Nitrát ártalmatlan, de az emésztés folyamán nitrit, majd nitroszamin keletkezik.)
A felsorolás természetesen csak az engedélyezett vegyszereket tartalmazza, melanint, sztreptomicint, dioxint és más illegálisakat nem.
Körülbelül 60 vegyületrõl lehet beszélni, ami többé, kevésbbé idegen a szervezetünk számára és meg kell vele "küzdenie". Nem beszámítva a belélegzett levegõt a reggelizés közben, amely aktív, vagy passzív dohányzás nélkül sem steril, dohányfüsttel plussz 300-400 vegyület molekuláival gazdagabb.
A következõ elemi dolgokkal kell tisztában lenni: Nincs két ember a világon, akiknek teljesen (mikrobiológiai szinten) azonos szervezete lenne. Azonkívül a környezeti leterhelés is nagyon különbözõ. Egyesek állandóan, vagy idõlegesen orvosságot szednek. Tehát az adalékanyagok ártalmatlan, vagy káros voltát meghatározni felelõtlen nagyképûség.
Mégis az adalék anyagok ca. 90%-a rendelkezik az úgynevezett határértékkel, amely hatóságilag meghatározott és állítólag ezen alul nem veszélyes az egészségre. Megjegyzendõ, hogy e határértékek az élelmiszeripar és lobbija hathatós "segítségével" jött létre.
Azonkívül a tûrési vizsgálatokat az egyes anyagoknál külön-külön és ideális alapfeltételek mellett végezték. A mindennapi életben azonban, amit a villásreggelimmel is példáztam, a vegyszerek tömegét nyeljük, ami a gyomorsavval keveredve újabbakat állíthat elõ.
Hogy ezzel az eleggyel mi történik és milyen hatással van a szervezetre, nem vizsgálták, de nem is lehetséges megvizsgálni. A legjobb esetben is csak egyetlenegy emberre, a vizsgálat alanyára lenne érvényes!
Egy érdekes példa arra, hogy a határértékek az ipar (a technológia) szükségletének és nem az emberi szervezet tûrõképességének megfelelõen van megállapítva.
A difoszfátokból (E452) a tej literenként csak 1 milligrammot tartalmazhat, a húsáruk kilónként 5 grammot, azaz 50 milligrammot.
Ha negyed liter tejet megiszom és 200 gramm felvágottat elfogyasztok, jó esetben 11 milligramm polyfoszfátot nyeltem le. Ez most sok, vagy kevés számomra?
Arról nem is beszélve, hogy a nap folyamán még egyebekben is kaphattam belõle néhány grammot. Ha felvágotton keresztül jut a gyomromba a méreg, akkor ötvenszeresen többet elviselek, mint ha tej segítségével nyelem?
A polyfoszfát (Ortofoszforsav(E338), nátrium-ortofoszfát(E339), kálium-ortofoszfát(E340), kalcium-ortofoszfát(E341), magnézium-ortofoszfát(E343)) majdnem mindenben megtalálható, mert nemcsak savszabályzó, hanem konzerválószer, antioxidáns, stabilizálószer, emulgátor és töltõanyag is.
Forrás:Ismeret Vírtus.hu
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Stop a klónozott állatokból készült élelmiszereknek
Kinek van vaj a füle mögött?
Butító ételfestékek
Termékteszt: sör