Fogyasztóvédelem: Élelmi-vegy-szerek 2/12

Szeretettel köszöntelek a Fogyasztóvédelem klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 186 fő
  • Képek - 34 db
  • Videók - 71 db
  • Blogbejegyzések - 109 db
  • Fórumtémák - 18 db
  • Linkek - 682 db

Üdvözlettel,

Fogyasztóvédelem klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Fogyasztóvédelem klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 186 fő
  • Képek - 34 db
  • Videók - 71 db
  • Blogbejegyzések - 109 db
  • Fórumtémák - 18 db
  • Linkek - 682 db

Üdvözlettel,

Fogyasztóvédelem klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Fogyasztóvédelem klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 186 fő
  • Képek - 34 db
  • Videók - 71 db
  • Blogbejegyzések - 109 db
  • Fórumtémák - 18 db
  • Linkek - 682 db

Üdvözlettel,

Fogyasztóvédelem klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Fogyasztóvédelem klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 186 fő
  • Képek - 34 db
  • Videók - 71 db
  • Blogbejegyzések - 109 db
  • Fórumtémák - 18 db
  • Linkek - 682 db

Üdvözlettel,

Fogyasztóvédelem klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

network.hu

 

A manapság kapható reggeli viszonylag kevesebbe kerül, mint régen, ennek ellenére viszont sokkal több (idegen) anyagot, vegyületet veszünk és eszünk.. A villásreggeli

Tegyük fel, hogy Berlinben egy átlag-hotelben a következõket választottuk ki a svédasztalról kiadós reggelinek: kakaó, kenyér, kifli, szalámi, sonka, vaj, zöldpaprika, gyümölcsíz, kóla, sütemény, aszaltgyümölcs.
Ha lehetséges lenne ugyanezt az összeállítást egy száz évvel ezelõttivel összehasonlítani, a következõ tényre bukkannánk: a manapság kapható reggeli viszonylag kevesebbe kerül, mint régen, ennek ellenére viszont sokkal több (idegen) anyagot, vegyületet veszünk és eszünk.

A "villásreggeli" anyaglistája:
nátrium-nitrit E250, ortofoszforsav E338,
mono-, di-, tri-nátriumfoszfát E339,
mono-, di-, tri-káliumfoszfát E340,
mono-, di-, tri-kalciumfoszfát E341,
mono-, di-magnéziumfoszfát E343,
difoszfát sók E450, trifoszfát sók E451nátrium-, kálium-, kalcium-, nátriumkalcium- polifoszfát E452,
nátrium-aszkorbát E301, nátrium-citrát E331,
színezõ, fûszerarómakivonatok, természetes arómák,
mesterséges arómák, füst aróma, reakcióaróma(darálthús és szója),
glicerin zsírsav észtere E471, glicerin ecetsav észtere E472a, glicerin tejsav észtere ER472b, nátrium-alginát E401,
zsírsavak poliglicerin észterei E475, nátrium-propionát E281,
difoszfát sók E450, trifoszfát sók E451,
nátrium szulfit E221, kálium szulfit E225,
kalcium szulfit E226, nátrium glutamát E621,
alluravörös szinezék E129, brillantkék E133,
aszkorbinsav(C-vitamin) E300, káliumcitrát E332,
kálium szorbát E202, kálium benzoát E212,
gumiarabikum E414, koffein, savópor, peszticid, nitrát.
(Nitrát ártalmatlan, de az emésztés folyamán nitrit, majd nitroszamin keletkezik.)

A felsorolás természetesen csak az engedélyezett vegyszereket tartalmazza, melanint, sztreptomicint, dioxint és más illegálisakat nem.
Körülbelül 60 vegyületrõl lehet beszélni, ami többé, kevésbbé idegen a szervezetünk számára és meg kell vele "küzdenie". Nem beszámítva a belélegzett levegõt a reggelizés közben, amely aktív, vagy passzív dohányzás nélkül sem steril, dohányfüsttel plussz 300-400 vegyület molekuláival gazdagabb.

A következõ elemi dolgokkal kell tisztában lenni: Nincs két ember a világon, akiknek teljesen (mikrobiológiai szinten) azonos szervezete lenne. Azonkívül a környezeti leterhelés is nagyon különbözõ. Egyesek állandóan, vagy idõlegesen orvosságot szednek. Tehát az adalékanyagok ártalmatlan, vagy káros voltát meghatározni felelõtlen nagyképûség.

Mégis az adalék anyagok ca. 90%-a rendelkezik az úgynevezett határértékkel, amely hatóságilag meghatározott és állítólag ezen alul nem veszélyes az egészségre. Megjegyzendõ, hogy e határértékek az élelmiszeripar és lobbija hathatós "segítségével" jött létre.

Azonkívül a tûrési vizsgálatokat az egyes anyagoknál külön-külön és ideális alapfeltételek mellett végezték. A mindennapi életben azonban, amit a villásreggelimmel is példáztam, a vegyszerek tömegét nyeljük, ami a gyomorsavval keveredve újabbakat állíthat elõ.
Hogy ezzel az eleggyel mi történik és milyen hatással van a szervezetre, nem vizsgálták, de nem is lehetséges megvizsgálni. A legjobb esetben is csak egyetlenegy emberre, a vizsgálat alanyára lenne érvényes!

Egy érdekes példa arra, hogy a határértékek az ipar (a technológia) szükségletének és nem az emberi szervezet tûrõképességének megfelelõen van megállapítva.
A difoszfátokból (E452) a tej literenként csak 1 milligrammot tartalmazhat, a húsáruk kilónként 5 grammot, azaz 50 milligrammot.
Ha negyed liter tejet megiszom és 200 gramm felvágottat elfogyasztok, jó esetben 11 milligramm polyfoszfátot nyeltem le. Ez most sok, vagy kevés számomra?
Arról nem is beszélve, hogy a nap folyamán még egyebekben is kaphattam belõle néhány grammot. Ha felvágotton keresztül jut a gyomromba a méreg, akkor ötvenszeresen többet elviselek, mint ha tej segítségével nyelem?

A polyfoszfát (Ortofoszforsav(E338), nátrium-ortofoszfát(E339), kálium-ortofoszfát(E340), kalcium-ortofoszfát(E341), magnézium-ortofoszfát(E343)) majdnem mindenben megtalálható, mert nemcsak savszabályzó, hanem konzerválószer, antioxidáns, stabilizálószer, emulgátor és töltõanyag is.



Forrás:Ismeret Vírtus.hu

Címkék: káros anyagok élelmiszer

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 15 éve

Ejnye, ejnye kedves Éva és Imre! Ki itt az öreg?
Öreg az országút- mondja egy közmondás. Igaza van!

Válasz

Sáfárné Éva üzente 15 éve

Igazad van Imre!
Az én nagyanyám is minden nyáron aszalt, gombát, gyümölcsöt. Az alapanyagok aztán kis vászonzacskókban lógtak a kamrába, és inséges időkben elő lehetett venni. Olyan finom gomba vagy gyümölcslevest, mint amilyen nagyanyám szárított gombájából, gyümölcséből készült, nem tudok még frissből sem készíteni, pedig tőle tanultam főzni és minden hozzávalót beleadok a főzés során. Most is kaphatók szárított termékek, de azok nem a napsugarat, hanem jó adag tartósítószert hordoznak magukban ízesítő anyagként, ezért nem az igaziak. Tény, hogy most már sok minden házi jellegű füstölt termék is kapható, de még a piacon vásárolt sem közelíti azt a hajdani igazi házias ízt, mert azokba a termékekbe a gazda annak idején nem csak az anyagot, a szívét is beletette. Hát nosztalgiázzunk mi öregek!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 15 éve

Hus és huskészitmények piacra, dobása, nem nagyon képzelhető el, tartósitószerek,/vegyszerek /nélkül.
Aminap, a hentesem, ájánlotta, a nyers füstölt sonkát, Eszembe jutottak őseim, és gyermekkorom.
Amikor levágtuk a disznót.Minden részét felhasználtuk.Egyedüli tartósitó szer volt a
só és a füstölés.
Ezt a minőséget, parasztsonkának, hivják. Lehet nyersen fogyasztani, sütni, abálni.
1600 Ft,/kg. Egy átlagos felvágott ennél többe kerül.
A régiek, disznóvágáskor, lesütötték a hust 30-40 literes zsirosvéndőkbe zsörközé tették és nyáron át ették, a füstölt hussal együtt.
Ha valaki azt mondja, mit akar ez a vén stb.
Nem számit.
Vissza öreganyám, tartósitási módszereihez!!!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 15 éve

"Egy érdekes példa arra, hogy a határértékek az ipar (a technológia) szükségletének és nem az emberi szervezet tûrõképességének megfelelõen van megállapítva."

Sajnos nem csak ez. Országunkban 1 millió 300 ember fogyaszt arzénnal szennyezett ivóvizet. Szeged környékén legveszélyesebb a helyzet.

A Tisztiorvosi Hivatal akkreditált laborában végzett vizsgálati jegyzököny arzén esetében 50 mg/l megengedhetö arzént jelöl meg. Ez más, nálunk fejlettebb országban 10 mg/l!!!!!!!

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu